Breu història de la pastisseria

 A Història

De l’any 7.000 AC fins el segle XXI

Els primers registres de receptes dolces simples en hem de remuntar a l’antiga Mesopotàmia i l’Antic Egipte, fa més de 7000 anys. Es preparaven pans de mel rodons empolsinats amb llavors de sèsam. A l’Antiga Grècia, els naixements es celebraven amb pastissos. Els d’Atenes eren famosos, fets amb farina, formatge i oli. És a l’Imperi Romà, cap al segle IV a.C. quan es diferencia per primer cop entre forner i pastisser, creant l’ofici dels «pastillariorum».

Els àrabs, amb la conquesta de la Península Ibèrica, planten cítrics i ametllers de Pèrsia. Aliments que entren a l’intercanvi comercial a Europa, en forma de massapà, el torró i el baklavà, tot endolcit amb mel. En aquesta època s’estableix una estreta relació de la pastisseria i la religió, marcant el tipus de postres i pastissos elaborats durant l’any litúrgic.

història de la pastisseriaÉs al segle X quan els àrabs creen les primeres refineries de sucre a Egipte.

Al segle XV amb la introducció del cacau s’incrementa el consum de sucre refinat i es va substituint l’ús de la mel com a edulcorant.

Al segle XVI es crea a França la «Corporació de Pastissers» on s’ensenyava l’ofici.

Al segle XVII es descobreix l’ús del llevat biològic, fent l’especialització de l’ofici dels forners, per una part, i pastissers per l’altre, ja que trobem punts en comú en l’elaboració de pans i pastissos.

Al segle XVIII es desenvolupa la pasta de full marcant un punt d’inflexió en la història de la pastisseria moderna. A finals de segle es desenvolupa la brioixeria, i és Maria Antonieta que fa popular el croissant.

Antoine de Carêm

És al segle XIX amb l’aparició d’Antoine de Carêm que publica la primera obra de pastisseria moderna que ho revoluciona tot. Descriu i precisa receptes i els seus mètodes de fabricació, la millora en les eines utilitzades i la selecció i especialització de les matèries primes. Se li atribueixen creacions com el «croquenbouche», la merenga, el nougat, el vol-au-vent i el perfeccionament de la pasta de full.

És al segle XX, amb el domini del fred i la calor, quan s’evoluciona dràsticament i s’obren nous horitzons, la millora de la qualitat i la productivitat.

És ara, al segle XXI, quan ens trobem en una època de creativitat, exploració i innovació cientifico-gastronòmica. Qualitats protagonistes a l’obrador de Jolau’s Pastissets on volem crear gustos i a la vegada buscar-ne d’oblidats.

ÚLTIMS POSTS

DEIXA’NS UN COMENTARI